Pakua

Důležitou pomůckou pro Feng shui je systém zvaný Pakua. Jde v podstatě o mapku, plánek základního rozložení energií v prostoru. Často bývá rozplánování a spravování jednotlivých oblastí, tzv. sektorů, podle mapky pakua chybně použité v praxi. Omylu se lze snadno vyvarovat, budete-li používat spolehlivý kompas, bez něhož se ve Feng shui neobejdete.

Pakua je možné jednoduše aplikovat na základě vyměření světových stran, hlavních (sever, jih, východ, západ) i vedlejších (severovýchod, severozápad, jihovýchod, jihozápad).

Pozor ve Feng shui se stále používá systém znázorňování jihu nahoře a severu dole. Směry jsou naopak, než jak učí moderní školní výuka, kdy je nahoře sever a dole jih.

článek Pakua mapka

Centrum je vyhrazené místo středu, v němž se sbíhají všechny energie a díky tomu dochází k rovnováze. Centrum je proto považováno za místo harmonie, rovnováhy.

Používání kompasu minimalizuje chybovost. Vždy se však postavte doprostřed prostoru, který se snažíte změřit a zjistit, kde se schovává jaký sektor (životní oblast).

Související články najdete v rubrice Základy Feng shui:

Základy Feng shui

(55 Posts)

Napsat komentář