Feng Shui Elementy

Ve Feng shui je 5 základních typů energie, které můžete vnímat jako bloky, ze kterých lze stavět další věci. V zásadě tvoří podstatu harmonie. Jako když z not sestavíte akord, který zazní díky tónům, nebo když z písmen poskládáte slovo. Slovo může být podobně jako akord libozvučné, kostrbaté nebo nesouladné, až vás tahá za uši.

Stejné je to s harmonií i životní pohodou. Může být ladná, hladká, melodická jako jemné pohlazení vánku. Může být roztroušená, neurovnaná, hrbolatá jako na horské dráze. V neposlední řadě může být životní pohoda naprosto roztříštěná, zničená, chybějící jako zhroucený most přes hlubokou rokli.

Cílem Feng shui je harmonie, rovnováha nejen v prostoru, ale v životě vůbec. Nástroj k vyladění harmonie a životní rovnováhy nabízí 5 základních stavebních bloků Feng shui, tedy 5 elementů neboli prvků. Těmito elementy jsou:

Do prostoru lze začlenit přímo jednotlivé prvky, elementy nebo jejich symbolické znázornění s pomocí barev, tvarů a křivek, materiálů. Pro snadnější použití využijte následující přehled Feng shui elementů:

Voda – modrá až černá barva, zvlněné tvary, oblé křivky. Materiály odpovídající vodě jsou poddajné, většinou průhledné, mohou být tekuté.

Dřevo – hnědá a odstíny zelené barvy, obdélníkové tvary. Materiál odpovídající elementu dřeva je skutečně dřevo, lepenka, proutěné doplňky, papír.

Oheň – červené odstíny, trojúhelníkový tvar, šikmé křivky. V praktickém využití kromě ohně např. v krbu, patří k elementu ohně také světlo a topení.

Země – žlutá, okrová, béžová barva, čtvercové tvary. Materiály odpovídající elementu země jsou keramika, obklady, dlaždičky, porcelán, křišťál, kamenina.

Kov – bílá, šedá, kovové barvy, kulaté tvary. Elementu kovu jsou vedle kovových prvků přisuzovány hladké, lesklé, pevné materiály.

(55 Posts)

Napsat komentář